Общи изпити по отделните специалности ще спестят сериозни суми на семействата на кандидат-студентите.

В момента университетите изтръскват джобовете на младежите, които искат да следват, с таксите за явяване на кандидат-студентски изпити. А кампаниите на повечето вече са целогодишни.

Идеята обяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова на дискусия за висшето образование, организирана от в. "24 часа".

Прост пример - с медицината. Висшите училища, които обучават лекари, са се

договорили да не дублират датите за изпити

В такъв случай кандидат-студентът може да обиколи няколко града, за да е сигурен, че ще е вътре. Хипотетично може да държи изпитите в цели 4 университета и 2 факултета.

Държат се химия и биология. В Медицинския университет в София обаче за първия изпит вземат 60 лв., а за втория - 30. Същото е в Медицинския университет във Варна, Пловдив и Плевен.

Подобно е положението и с другите специалности и университети. Софийският университет иска от кандидат-студентите си по 30 лв. за изпит. В Университета за национално и световно стопанство първият изпит е 50 лв., а следващите по 20 лв. в рамките на една сесия обаче.

В Техническия университет в София вземат 30 лв. за кандидатстване, а отделно по 20 лв. за явяване на изпит. Кандидатстудентските кампании са през април (предварителни) и юли (редовни).

Ако например младеж реши да се пробва в специалността "Икономика" с английски език в Университета за национално и световно стопанство и твърдо се явява на двете предварителни сесии, както и на юнската,

ще похарчи 210 лв.

Сметката е следната: трите явявания на кандидатстудентския изпит по география на България излизат 150 лв. Трите конкурса по английски език (като втори) пък са 60 лв. Това се случва по изключение.

Таксата, разбира се, набъбва при проба и в друг университет.

Как е при правото?

Решил ли си твърдо да учиш за юрист в Софийския университет и използваш шанса си и в двете кандидатстудентски сесии, цената е 150 лв. За специалността задължително се държат два изпита - по български език и литература и по история. Така явяването в двете сесии излиза 120 лв. Плаща се и допълнително такса за подаване на документи за класиране, която е 30 лв. От миналата година това може да става и онлайн, което спестява на кандидат-студентите пътните разходи, ако не са от София, или услугите на фирми, обясниха от Алма матер. Ако абитуриентът не държи да учи право непременно в Софийския университет, специалността се изучава в общо 9 висши училища.

Информатика и компютърни науки има в 12 университета

Средният осигурителен доход на завършилите това професионално направление е сред най-високите в страната, а по степен на приложение на придобитото висше образование се нарежда сред 11-те най-добри. Справката е от последното издание на рейтинговата система на висшите училища.

Трудно може да се изчисли колко точно ще похарчи абитуриентът, ако опита в повече от един ВУЗ, но със сигурност ще се отрази на семейния бюджет.

Освен общите изпити за специалности се заговори и за други идеи, свързани с висшето образование. Нито един университет да не дава диплома за висше образование, ако абсолвентът не владее английски език, поиска бизнесът. Той също трябвало да казва от какви специалисти има нужда пазарът на труда, за да не се роят безработни висшисти или пък продавачи с диплома от ВУЗ. Последното издание на рейтинговата система, която вече отбелязва и какви професии практикуват завършилите даден университет, показа, че българското висше образование създава и продавачи.

Приемат с TOEFL във ВУЗ, канят бежанци

Стопанския факултет на Софийския университет вече ще може да се кандидатсдтва и с утвърдени сертификати по английски, френски и немски език, например с TOEFL. Висшето училище предлага нова специалност - химия и английски език. Кандидатите за нея може да се явят на изпит по химия или английски език, като от дипломата се взема бележката по предмета, който не са държали, обясниха от висшето училище. Схемата е същата като за Биология и английски език, която се предлага от няколко години. Кандидатстудентските изпити в Алма матер почват на 16 март с писмен по журналистика. Най-масовите в първата сесия - по български език и литература и по история, са на 6 и 13 април. От ръководството предвиждат да приемат около 5000 първокурсници като миналата година.

Университетът за национално и световно стопанство твърди, че запазва трудния вход. Задължителне са кандидатстудентският изпит и минимален бал добър 4 от дипломата за завършено средно образование. Вузът има много договори с училища. За първи път тази година са провели 2 състезания - по финанси и счетоводство и "Млад икономист" и конкурс по счетоводство с 12-класници. Първенците получават сертификат, който им удостоверява, че им се признава оценка отличен за кандидатстудентски изпит. От 2007 г. 20 от въпросите независимо какво се кандидатства са по български език и езикова култура. Тестовете за УНСС са по подобие на SAT.

Сред новостите в Нов български университет е, че предлагат обучение на бежанците. Четирима сирийски бежанци вече са записали психология на английски език във висшето училище. От контингента им имало интерес и към другите програми на английски език. От тази година в НБУ щше тръгне специалността арабистика. За програмите с английски пък важат и резултатите от TOEFL и IELTS.

Правописният вирус: медий и симфоний

Младите масово пишат "медий" и "симфоний" в множествено число, това е направо като вирус. Това обяви вчера доц. Борислав Георгиев от Нов български университет. Според него обаче студентите станали значително по-грамотни след въвеждането на задължителната матура по български език и литература.
Основен проблем всъщност била адекватната употреба на думите. Чул по радиото наскоро барабанист да казва, че "нагърбили някого да направи музиката" . Човек може да нагърби само сам себе си, коментира доц. Георгиев. Известна сексоложка пък казала как "мъжът е афрозодиак" за жената.

Преди години на диктовка на изпит прочел следното изречение: Изгубил ли си сърфа, голям глад чакал селянина и семейството му. Причината да се роди този шедьовър била незнанието на думата "сърп".

В Нов български университет всички студенти задължително изучават български език 2 семестъра, независимо дали следват оперно пеене или графичен дизайн, каза още доц. Георгиев.

Студенти от УНСС, НБУ и СУ решаваха вчера правописни задачи, съставени по най-често допусканите грешки. Националната кампания „Бъди грамотен" се организира от "Академика БГ" от 2009 г. Целта на инициативата е да се поощри правилното писане и да се стимулира интересът към българския език.