„Добре, лека нощ”. Това са били последните думи на пилота на изчезналия малайзийския самолет, пише Telegraph.co.uk.

Последната радиовръзка с пилотската кабина на самолета бе огласена днес от посланика на Пекин в Куала Лумпур на среща с близките на пътниците, возещи се на борда на машината. Повечето от тях са китайци (153 от общо 239 души на борда).

Коментарът „добре, лека нощ” от един от пилотите дошъл, след като самолетът преминал от малайзийско във виетнамско въздушно пространство.
Посланикът отказа да обяви каква информация са предоставили военните на гражданските власти в операцията, като заяви, че „сега не е времето” за това.

Машината, осъществяваща полет от Куала Лумпур до Пекин, изчезна от екраните на радарите без предупреждение, зов за помощ или доказателство, че се е разбила. Издирването продължава вече пети ден без съществени следи.

Дипломатът обаче защити екипажа, след като австралийска телевизия съобщи, че помощник-пилотът Фарик Абдул Хамид – на 27 години, нарушил правилата на авиокомпанията през 2011 година, като позволил на две млади жени от Южна Африка да влязат в кабината за управление на машината по време на полета.

Малайзийските авиолинии предложиха да транспортират близките на пътниците до Куала Лумпур, крайната точка на полета. Някои са приели предложението на авиокомпанията, като са договорили пътуване в бизнес класа за по-възрастните представители на семейството и дори са издействали по-голямо обезщетение.

Междувременно бяха включени седем китайски кораба бяха в издирването, а осми се очаква да пристигне днес, според държавната агенция Синхуа. Виетнам поднови издирването на малайзийския самолет, а Китай благодари на Япония, че се включва в международната операция, след като Токио обяви, че праща четири военни самолета.