Патриарх Неофит е в изключително добро здраве. Това съобщиха от Канцеларията на Светия синод и по този начин духовенството опроверга информацията, че е главата на Българската православна църква е припаднал в Истанбул, в понеделник вечерта.

В момента патриарх Неофит е в кабинета си в Синодалната палата, не се е подлагал и не му предстоят медицински прегледи, както още се твърдеше в разпространените по-рано информации за влошеното здравословно състояние на дядо Неофит.

БГНЕС припомня, че днес в. "24 часа" съобщи, че "българският патриарх Неофит е припаднал в олтара на църквата "Св. Ирина" в Истанбул по време на светата литургия, с която се закриваше заседанието при Вселенския патриарх Вартоломей".

"В понеделник патриархът се препънал и паднал до светия престол преди дискоса и светата чаша, малко преди главите на поместните църкви да изрекат Символа на вярата в края на службата. Това се случило точно когато първостоящият изрекъл "Христос посреди нас!" и дядо Неофит е трябвало да отвърне "Ести и будеть" ("Е и ще бъде"). Другите патриарси се притекли на помощ и го сложили да седне, докато пристигне лекарски екип. Не след дълго той се свестил", се казваше в информацията на изданието.