БАН организира конкурс за избор на българско лице на науката за 2014 г., по случай 145-годишнината на академията. Победителят ще представи България на международния финал в Обединеното кралство.
Конкурсът „Лаборатория за слава FameLab” е създаден от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство и е международен, благодарение на Британски съвет, като се провежда в над 25 страни по целия свят.
Понякога оприличаван на „Евровизия за учени”, международният финал събира националните победители от всички участващи държави и се излъчва на живо по интернет, за да може да се гледа от зрители по целия свят. Преди да стигнат до международния финал обаче кандидатите трябва да се преборят за сърцата на публиката и одобрението на журито в своите собствени държави.
България участва в конкурса още от самото му начало. „Лаборатория за слава FameLab” търси млади учени, които говорят за наука по разбираем и атрактивен начин. Победител през 2012 г. беше Борис Ценов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.