Китай настоява белгийският парламент да промени предложена резолюция, в която се говори за "засилваща се заплаха за Тайван". Ако резолюцията не бъде изменена, това може да навреди на дипломатическите отношенията на Китай с Брюксел, предаде белгийската агенция Белга, позовавайки се на писмо на китайския посланик в Белгия Цао Чжунмин до председателката на Комисията по външните работи на белгийския парламент Елс Ван Хуф, до което са иполучили достъп вестник "Политико" и новинарският сайт VRT NWS. 
В писмото си Цао Чжунмин предупреждава Белгия "да не подкрепя никакви сепаратистки сили, борещи се за независимостта на Тайван, и да поддържа всеобхватни отношения между Китай и Белгия".  
Освен това той смята, че "всяко действие в подкрепа на независимостта на Тайван ще навреди сериозно на мира и стабилността, а намесата в тайванския въпрос ще навреди на отношенията между съответните държави и Китай".  
Белгийската резолюция призовава за деескалация след засиленото напрежение около Тайван през последните месеци, като осъжда "агресията на Китай спрямо Тайван" и призовава Китайската народна република "да се въздържа от действия, които допълнително биха дестабилизирали региона".  
Елс ван Хуф отхвърли възможността резолюцията да наруши политиката за „единен Китай“. "Политиката за „единен Китай“ предполага, че има само една суверенна държава, а не две суверенни държави – Тайван и Китай. Признавайки политиката за „единен Китай“, ние признаваме властите на КНР като единствени представители на Китай. Въпреки това умишлената двузначност на тази политика дава възможност за неофициално, но богато и разнообразно сътрудничество между Тайван и Белгия", заяви Ван Хуф пред белгийски медии.  
Според Ван Хуф това не означава, че Белгия признава териториалните претенции на Китайската народна република към Тайван: "Ние зачитаме позицията на Китай по политиката за „единен Китай“, но нямаме окончателно решение. Не признаваме Тайван за независима държава и не подкрепяме териториалните претенции на Китай."  
Правителството на Китай счита тайванския проблем за вътрешен въпрос и не желае в него да се меси международната общност. Затова Пекин вижда проблем в отварянето на тайвански представителства по линия на двустранните отношения.
Еврочленката Литва вече усети икономическа намеса от страна на Китай заради тайванския въпрос. Във Вилнюс бе открито тайванско посолство против желанията на Пекин. Вследствие на това Литва бе наказана, като Китай прекрати вноса на стоки и продукти от тази страна.   
Освен това Пекин забрани вноса на продукти от европейски компании, използващи продукти от Литва. Германският производител на гуми „Континентал“ също имаше проблеми. Понастоящем ЕС и Световната търговска организация завеждат дело срещу Китай по случая, за който бе съобщено тази седмица.  
Не е изключено Китай да наложи санкции на Белгия, ако резолюцията не бъде изменена или оттеглена. Във всеки случай изглежда, че писмото намеква за такава възможност. Неотдавнашните действия на Китай допълнително усложняват отношенията между двете страни.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с белгийската агенция Белга. )