Общо 82 дома за стари хора ще бъдат реформирани с цел да предлагат грижи, които отговарят на стандартите за качество на резидентни услуги за възрастни в надтрудоспособна възраст, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика (МТСП).
Модернизирането им ще осигури по-качествени грижи и по-добри условия за живот на около 5600 души. 
Мярката е в изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост и ще бъде реализирана чрез директно предоставяне на средства на конкретни крайни получатели за изпълнение на инвестиции.
Бюджетът на мярката е 189,8 млн. лв. От тях 161,5 млн. лв. са осигурени по Механизма за възстановяване и устойчивост, а 28,2 млн. лв. са национално съфинансиране. Минималният размер на безвъзмездно финансиране за един проект е 50 000 лв., като няма ограничение за максималния размер на безвъзмездната финансова помощ. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 17.03.2023 г.
Допустими за кандидатстване са 73 общини, като дейностите по предложенията за изпълнение на инвестиции ще се изпълняват на тяхна територия. По проектите ще бъдат подкрепени строителни дейности, доставка на оборудване и обзавеждане за домовете за стари хора, уточняват от МТСП.  
Условията за кандидатстване и приложените към тях документи са публикувани на уебсайта на МТСП и в ИСУН.
Още през юни министърът на труда и социалната политика в кабинета „Петков“ Георги Гьоков обяви, че е предвидено да се реформират всички 82 дома за стари хора с близо 190 милиона лева по Плана за възстановяване и устойчивост.