Република Северна Македония е на кръстопът и трябва да избере дали да продължи напред, да се справи решително с корупцията или ще позволи на корупционните схеми да се вкоренят още повече, каза днес посланикът на ЕС в страната  Дейвид Гиър преди срещата с институциите , компетентни за борбата с корупцията, която се проведе в сградата на правителството.
Според Гиър борбата с корупцията трябва на първо място да се случва чрез държавните институции, те трябва да намалят пространството за корупция, чрез закони и кодекси за поведение, стимули за насърчаване на услугите и сериозни санкции за корупционно поведение.
„Това означава, че когато някой започне незаконен строеж ,на земя, която не е негова прокуратурата да се задейства, а съдът да реагира бързо, независимо кой е този човек и колко е влиятелен” подчерта Гиър.
По думите му, чрез реформи трябва да бъдат укрепени ключовите системи за обществени поръчки и финансово управление в страната, необходима е по-голяма прозрачност и развитие на капацитета на държавните институции за одит и антикорупция, за партньорство с бизнеса и възможност за професионални медии, които ще следват най-високите стандарти.
„Борбата с корупцията е предизвикателство във всяка държава. Тези, които участват в корупцията, имат интерес  да ви накарат да мислите, че всички политици, всички институции, всички съдии, всички прокурори, цялата полиция са корумпирани, че това е естественият ход на нещата и затова е приемливо. Но не е. И ние нямаме този лукс да мислим така, нито тук, нито в ЕС”, подчерта Гиър.
Той добави, че Брюксел е инвестирал досега и ще продължи да инвестира много в страната, но от Република Северна Македония се очакват конкретни резултати и тя ще бъде наблюдавана по време на целия процес на преговори за членство в ЕС.