Турция и България си поставят за цел да издигнат търговския стокообмен помежду си до стойност от 10 млрд. долара възможно най-скоро. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция днес в Истанбул с българския си колега Румен Радев.
Ердоган подчерта, че има обща воля за развиване на сътрудничеството. По думите му стокообменът между двете държави възлиза сега на 6 милиарда долара, но общата цел е тази стойност да достигне 10 милиарда долара в най-кратък срок.
"По време на срещата бяха засегнати икономическите и търговски връзки. През изминалата година обемът на търговията достигна 6 млрд. долара. Общата ни цел е да достигнем 10 млрд. долара в най-кратък срок. Сътрудничеството ни ще достигне нови резултати със завършването на модернизацията на граничните пунктове на българска територия, а също така и създаване на инфраструктурата на контрол на храните. Инвестициите на турските бизнесмени вече надвишават 2,5 млрд. евро. Благодаря на уважаемия президент за оказаното съдействие", заяви Ердоган.
Турският президент посочи, че са били обсъдени също възможностите за сътрудничество в сферата на енергийната сигурност.
"Обсъдихме също възможностите за сътрудничество в сферата на енергийната сигурност. Бяха дадени указания на съответните министри на енергетиката как може да отговорим на потребностите на България за природен газ и съответните министерства ще направят каквото е необходимо", подчерта Ердоган.
По силата на географското си положение нашите страни споделят обща отговорност за постигане на сигурност на доставките и диверсификация на енергийните ресурси не само в интерес на нашите страни, но и в интерес на нашите европейски партньори и съюзници, чрез задълбочаване на сътрудничеството в енергийната сфера именно между Турция и България, изтъкна турският държавен глава.
България и Турция са съседи в един много сложен регион. Сътрудничеството между тях е важно за сигурността и стабилността в региона, подчерта от своя страна президентът Румен Радев, като добави, че двете страни имат важно взаимноизгодно сътрудничество в сферите на икономиката, енергетиката, туризма.
Българският държавен глава изтъкна, че Турция е сред водещите инвеститори в България.
Както отбеляза и президентът Ердоган, стокообменът между двете страни надхвърли 6 милиарда долара, посочи президентът Радев.
Очакваме скоро още по-голяма свързаност между нашите енергийни системи, добави той и оцени днешната дискусия като "изключително ползотворна".
"На базата на взаимен интерес в перспектива очакваме още по-голяма свързаност на нашите енергийни системи между нашите две страни. Искам да благодаря на президента Ердоган за достъпа до турските терминали за втечнен газ в трудни за страната ни моменти, както и да споделя, че се надяваме в перспектива този достъп да бъде по-гъвкав и с по-дългосрочни договорености. И аз наистина благодаря, че днес стана една изключително ползотворна дискусия и специфични планове за насочена дейност в това направление", подчерта българският държавен глава.