Учениците в десет от общо 30 паралелки в Търговската гимназия в Бургас не носят учебници и тетрадки, отивайки на училище. Децата прекрачват прага на училището само с лаптоп в ръка, разкри пред БТА директорът на учебното заведение Павел Чепов. "Ние сме единствената гимназия в областта, която работи по модела 1:1 (едно към едно). Всяко дете идва на училище само с лаптоп, без учебници и тетрадки. Ние контролираме тези машини доста стриктно. Повярвайте ми - използват се само за обучение. Учениците ни имат достъп до широк набор от дигитализирани учебници и учебни материали, както и до облачното пространство на гимназията", каза Чепов.
То посочи, че Пловдив е първият град в страната, който е приложил тази практика на обучение още преди няколко години. "По-късно това направиха и някои училища в София и Варна. В Бургаска област нашата гимназия е единствената, която прилага този модел. Хубаво е, че децата имат достъп и до уроци, които са дигитално разработени от колеги от други учебни заведения в цялата страна. Контактът с тях по този начин е много по-пълноценен. Обучението дава изключителни резултати", допълни директорът на Търговска гимназия Бургас.
Училището е ограничило в максимална степен сайтовете, които не могат да бъдат използвани в час. При отваряне на Ютюб (YouTube) например се появява съобщение, че този сайт не е разрешен от Търговска гимназия Бургас, разясни той.
"Децата обикновено нямат време за библиотеките. Затова имаме над 2000 заглавия в нашата електронна библиотека. Уточнявам, че лаптопите са закупени от родителите, но така или иначе това е инвестиция за следващите поне 5 години. Тази форма е пожелателна - тоест с лаптоп се обучават само тези ученици, от които сме получили изрично съгласие. По български език и английски език все още държим да се пише на ръка, защото матурите все още не са в електронен вариант, а след 5 години обучение само с компютър има опасност да забравят да пишат. Огромен плюс е това, че закупувайки лаптоп за обучение на ученика родители инвестират и в бъдещото му обучение, тъй като цялата информация от периода на обучението в гимназията, остава на едно място, ясно систематизирана. Това е от изключителна ползва при продължаване на обучение във висше учебно заведение“, каза Павел Чепов. 
Според него, онлайн обучението е променило образователната система и то трайно. “На практика вече няма да има нужда от дървени ваканции, защото децата могат да се обучават онлайн“, счита директорът на бургаската гимназия.  
Той допълни, че 95 на сто от възпитаниците на гимназията продължават образованието си във висши учебни заведения. Около 3 на сто избират да учат в чужбина. “Оперативно счетоводство“ продължава да е сред най-предпочитаните специалности. “Икономика и мениджмънт“ също, стана ясно от думите на Чепов. Учебното заведение предложи и нова специалност, свързана с банковото дело. "Следващата година искаме да я разширим и със застрахователно дело и се надяваме, че ще успеем“, каза още Павел Чепов.
100 училища в цялата страна прилагат модела 1:1
1:1 (едно към едно) е модел на организация на учебния процес, при който всеки ученик и учител има свое електронно устройство и свързан към него персонален профил, разясни за БТА Станислав Христов, миниджър “Бизнес развитие“ към “Център за творческо обучение“. Организацията е първата, която презентира метода в страната ни през 2018 година, като до този момент подобна организация на обучение се прилага в над 100 училищата у нас.
”Този тип обучение се използва по света вече 20 години. Различни днес са единствено устройствата и акаунтите, свързани към тях. Това позволява работа от разстояние от практически всяка точка по света, благодарение на облачните услуги. Към днешна дата в страната има 500 паралелки в различни училища, които се възползват от този метод на обучение“, каза Христов.
Активното използване на технологиите за получаване на знания в училище е широко застъпено в страни като Финландия, Швеция, САЩ, Япония, Италия и друди. "Център за творческо обучение" работи изключително активно с учители в цялата страна. Това, което правим е да презентираме на първо място метода 1:1. При интерес от страна на учебните заведения организираме обучения на учителите, защото е необходимо те да бъдат добре подготвени“, отчете още Станислав Христов.  
Първото българско училище, в което учениците от цял клас влизат в час само с лаптоп в ръка е Езикова гимназия "Иван Вазов" - Пловдив през 2018 г. Година по-късно този пример следват седем училища в столицата, Варна и Бургас. През 2020 г. броят на училищата, които прилагат метода за обучение 1 към 1 надхвърля 50, а през тази година те вече са 100, стана ясно от думите на Станислав Христов.