Лютиерът Цветан Панайотов се представя с изложба бижута във варненската галерия „ЖарАрт“. Майсторът от четиридесет години се занимава с изработка и поддръжка на струнни инструменти, а от десет е открил и новото си призвание - да вае накити. Техниката, която използва след серия експерименти, е авторска разработка с анодиран алуминий и смоли, разказа той пред БТА. 
Изработката на накитите тръгва от скиците на белия лист с мисъл за баланс, златно сечение и естетика и това е най-важният етап, сподели художникът. Той уточни, че анодирането е сложен химичен процес, при който алуминия бива предизвикан да се „защитава“ и да образува оксид - най-твърдия материал след диаманта. Това прави накитите му много трайни. 
Формите в тях са заимствани както от струнни инструменти, така и от валдхорна и лира, разкри авторът и добави, че направата на бижута дава повече възможност за творчество. „Лютиерството е точен занаят, където трябва да си много прецизен, да имаш слух, работи се със стотни и хилядни, а в бижутата намирам голяма свобода“, сподели Панайотов. 
Той припомни, че много опити, включително на Леонардо да Винчи, са довели до изобретяването на формата на цигулката, която след XVII век вече не търпи изменения. Всеки струнен инструмент се прави от явор и иглолистна дървесина. „Пътят на лютиера тръгва от гората, а за да изсъхне дървото, са нужни десет-петнадесет години“, разкри Панайотов и подчерта, че е задължително майсторът да има и музикален слух. Дали е изработен качествено един инструмент може да се отсъди след двеста години, когато се види дали се е развил или съсипал, смята той. В единия случай вибрациите при свиренето го изграждат и правят все по-добър, а ако не е добре сметнат или с отънели дъски, търпи жестоки поражения и замлъква. 
Лютиерство се учи на две места в Европа - в училище край Мюнхен и в Кремона, каза Панайотов, който е възприел занаята от майстори и е специализирал в чужбина. В България се предлага такава специалност в Художествената гимназия в Казанлък. У нас има лютиери, които изработват струнни инструменти на световно ниво, категоричен е Панайотов, но добавя, че към занаята няма голям интерес, защото клиентите са сред недобре платените професии. 
Изложбата бижута на Цветан Панайотов във Варна ще остане и през месец януари.