Само държавата, а не частни фирми, да осъществява контрол върху качеството на храните, внасяни в България от трети страни. Това предлагат в законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на агрохранителната верига от „Продължаваме Промяната“(ПП). Текстовете са внесени в деловодството на Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на партията.
Предложените промени целят граничният лабораторен контрол да може да се осъществява само от лаборатории на Българската агенция по безопасност на храните(БАБХ) – освен в случаите на редки или нови анализи. Предложените текстове предвиждат само лаборатории, които са част от административната структура на БАБХ, да могат да осъществяват контрол на границите на Република България. 
 Контролът на качеството на храните, внасяни от трети страни, и тяхното съответствие с изискванията на европейското законодателство, са от съществено значение за здравето на гражданите, което е основен национален приоритет. Това налага законово изменение, което да гарантира, че контролът на храните, внасяни от трети страни през границата, ще се осъществява безпристрастно и в обществен интерес, единствено от органите на държавата, пише в мотивите към законопроекта.
От „Продължаваме Промяната“ напомнят, че граничният контрол е елемент от националната сигурност. Според тях осъществяването на този контрол чрез частни лица е порочна практика, която следва да бъде пресечена.  От 2012 г. контролът на най-големия ГКПП в България – „Капитан Андреево“, се осъществяваше изцяло от една частна лаборатория. Основната цел на лаборатории, оперирани от частни търговски дружества, е реализирането на печалба, пишат от партията.
Според ПП това създава предпоставки за корупция, като частният интерес на собствениците на лабораторията може да бъде поставен пред обществения. 
Въпрос от първостепенна важност за националната сигурност на страната е контролът в общия случай да се осъществява само от държавата, твърдят от партията. И допълват, че тази необходимост е осъзната и от Министерския съвет, който прие, че част от помещенията на БАБХ на ГКПП „Капитан Андреево“ представляват обект на националната сигурност. 
„Продължаваме Промяната“ смятат, че за да се постигне изцяло опазване на националната сигурност са необходими мерки от законодателен характер. 
Партията твърди също, че неглижирането на този въпрос отдалечава страната ни от членство в Шенгенското пространство. 
БТА припомня, че в началото на тази седмица депутати от „Продължаваме Промяната“ внесоха сигнал в Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) срещу БАБХ. Сигналът е свързан с установени бездействия, които възпрепятстват БАБХ от защита на интересите ѝ във връзка с граничния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“.
Два дни по-късно служебният министър на земеделието Явор Гечев заяви, че правителството няма да променя политики на „Капитан Андреево“, защото това е работа на редовен кабинет. Вече работи и втора лаборатория на граничния пункт, като всяка от двете има капацитет 20 и няколко проби на ден, каза Гечев по време на изслушване пред Комисията по земеделие относно предприетите действия - правни, фактически и процесуални - за защита на интересите на държавата и на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) във връзка с управлението на имотите и изпълнение на контролните функции на държавата на ГКПП "Капитан Андреево", обявени за обект и дейности от значение за националната сигурност.