Производствените цени в САЩ са се увеличили с малко повече от очакваното през ноември, но основният тренд на инфлацията се забавя, което може да позволи на Управлението за федерален резерв (УФР) да намали през следващата седмица темпа, с който увеличава лихвените проценти, предаде Ройтерс.
Индексът на производствените цени за крайното търсене е нараснал с 0,3 на сто през миналия месец, обяви днес министерството на труда във Вашингтон. Данните за октомври са ревизирани нагоре и показват, че индексът на цените на производител (PPI) се увеличава с 0,3 на сто вместо 0,2 процента, за които по-рано беше съобщено.
На годишна основа индексът на цените на производител през ноември се повишава със 7,4 на сто, след като през октомври беше отчетено увеличение с 8,1 на сто, според Ройтерс.
Данните за производствените цени в САЩ идват в навечерието на заседанието на Управлението за федерален резерв на САЩ за паричната политика във вторник и сряда следващата седмица. Централният банкер на САЩ Джером Пауъл заяви през миналия месец, че УФР може да намали темпото на повишаване на лихвените проценти "още през декември".
Инфлацията в САЩ  постепенно се забавя на фона на облекчаването на натиска върху веригите за доставки и спада при търсенето на стоки. Но потребителите харчат повече за услуги, което означава, че като цяло инфлацията ще остане висока още известно време. Част от ценовия натиск се формира от пазара на труда с увеличаването на растежа на заплатите през ноември. Поради това някои икономисти очакват, че централните банкери в САЩ ще продължат да затягат паричната политика и да повишават основния лихвен процент до ниво, което е по-високо от наскоро прогнозираните 4,6 процента, отбелязва Ройтерс.
Данните за производствените цени в САЩ, огласени днес, отразяват нивото на инфлация, което е достигнато при началните етапи от производството и често е индикатор за посоката на движение на потребителските цени, отбелязва Асошиейтед прес.