Германия се готви да посрещне първия си плаващ терминал за втечнен природен газ, предназначен да облекчи енергийната криза в страната, след като тя бе лишена от руските доставки, предаде Франс прес, като цитира представители на местните власти.
"Хьог Есперанса" трябва в близките дни да акостира в пристанище Вилхемсхафен-север, натоварен с количество нигерийски втечнен природен газ (ВПГ), достатъчно да покрие "потреблението на 50 000 домакинства за една година", заяви говорител на министерството на икономиката.
Терминалът от типа FSRU, в момента плава край бреговете на Бретан по данни на сайта "Марин трафик" (Marine Traffic), ще бъде закотвен за няколко години в пристанището за този град на брега на Северно море. Платформата за свързването му с газопреносната мрежа на страната, построена с бързи темпове само за няколко месеца, ще бъде открита в присъствието на канцлера Олаф Шолц на 17 декември.
Първият терминал за ВПГ в Германия ще може да доставя всяка година еквивалента на 20 на сто руския газ, който страната внасяше преди настоящата криза.
За разлика от други европейски страни, Германия не разполагаше с терминали за втечнен природен газ и разчиташе да получава горивото по руските тръбопроводи на сушата и по дъното на Северно море.
Страната вече получава ВПГ през Белгия, Холандия или Франция, но при много високи транспортни разходи.
За да гарантира енергийната си сигурност и да спаси своята зависеща от газа промишленост, Берлин започна да инвестира мащабно и освободи три милиарда евро за лизинг на кораби от типа FSRU.