На тържествена церемония, състояла се в аулата в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски", 160 абсолвенти от випуск 2022 на Медицинския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.
130 са лекарите, от тях 37 завършват "Медицина" на английски език. 17 са завършилите медицински сестри, а десет са завършилите "Медицинска рехабилитация и ерготерапия". Двама лекари са отличници на випуска, които получиха златна значка, грамота и плакет.
Тържеството бе открито от декана на Медицинския факултет доц. д-р Дорина Асенова, която отбеляза, че в този тържествен момент абсолвентите не бива да забравят подкрепата на своите родители, усилията и всеотдайността на своите преподаватели, които със своя труд и пример са ги направили достойни лекари, медицински сестри и ерготерапевти. "Гордейте се с това докъде сте стигнали и вярвайте колко далеч можете да отидете", каза доц. Асенова и изрази увереността си, че с придобитите знания и умения ще положат достойно своя труд и ще постигнат най-висшата цел - грижата и опазването на човешкия живот.
Деканът призова най-младите си колеги да се посветят на здравето на хората, да даряват надежда, да не спират да учат, да се развиват, да изследват, да предизвикват себе си, за да дадат най-доброто, на което са способни. "Вие сте наша гордост, наше упование, наша надежда за това, че след като в България има толкова умни, млади, красиви, надарени млади хора, ще има и достойна медицина", каза доц. Асенова и пожела на всички абсолвенти успешна реализация, лично щастие и благополучие.
Заместник-ректорът на алма-матер доц. д-р Анета Антонова изрази радостта си да бъде част от този празничен ден и посочи, че абсолвентите трябва да се гордеят с положените усилия, безсънните нощи, преодолените трудни конспекти, усвояването на сложна материя и овладяването на задълбочените знания. По думите й всички тези усилия са си заслужавали, защото са ги доближавали до най-щастливия ден от тяхното следване - получаването на дипломата за успешно завършено висше образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски".
Доц. Антонова изтъкна, че всички трябва да се гордеят, че получават своите дипломи именно тук и припомни историята на Медицинския факултет от създаването му през 1917 г. до днес. Тя подчерта, че се дипломират във факултет, където винаги са постъпвали едни от най-добрите кандидат-студенти в България, а професията, която са избрали, е призвание, но изисква и отговорност, отдаденост, любов към хората, състрадание към техните болки и саможертва. С думите "Скъпи абсолвенти, обичайте професията си, посветете й се, бъдете добри и човечни. Успех!" доц. Антонова обяви випуск 2022 г. на Медицинския факултет за завършил.
Доц. Антонова връчи дипломите, грамотите и плакетите за завършено висше образование "Медицина" с пълно отличие на випуск 2022 г. на абсолвентите д-р Велислав Павлов и д-р Глафи Пол. От името на д-р Глафи Пол наградата получи отговорникът на курса на англоговорящите абсолвенти медици Елени Калайдопулу.
Д-р Валентин Пеев, главен секретар на Българския лекарски съюз, също връчи дипломи на двамата пълни отличници и поднесе приветствено слово. Той посочи, че понякога в трудния път се губи инстинкта за вдъхновение и ги призова да не го губят, особено в тези трудни времена, да не предават мечтите си и да не спират да мечтаят, защото мечтателите движат света напред.
Д-р Елени Калайдопулу благодари от името на д-р Глафи Пол на преподавателите за всичко, което са им дали през изминалите години, за да стигнат дотук днес. От свое име Елени Калайдопулу отбеляза, че когато преди шест години е приела да стане отговорник на курса на англоговорещите абсолвенти, не е била сигурна с какво точно се заема. Тя изрази надежда, че не е разочаровала колегите си и посочи, че в края на това пътешествие, което не е било толкова безпроблемно, както са очаквали, започва нов етап от живота им, който има нови отговорности.
Тя призова абсолвентите да продължат да учат през целия си живот, за да осигурят най-доброто лечение своите пациенти. Елени Калайдопулу посочи, че е щастлива и горда с успеха на всички свои колеги, но най-вече с това колко са се сприятелили през изминалите години, колко добре са работили заедно. Тя благодари на ръководството, администрацията и всички преподаватели в Медицинския факултет. Благодари на семействата и близките за това, че са ги подкрепяли през изминалите шест години, които са променили живота им. На състудентите си д-р Елени Калайдопулу пожела винаги да следват мечтите си със същото усърдие, което са проявили по време на обучението си в Софийския университет.
Д-р Велислав Павлов благодари на всички преподаватели в Медицинския факултет за неуморната и всеотдайна работа. Благодари на семейството и колегите си и отбеляза, че най-важното не са оценките, а работата, която ще свършат в бъдеще. "Всички сме наясно, че трудното мина, но много по-трудното тепърва започва, за сметка на това то е и много по-интересно", каза д-р Павлов и пожела на колегите си успех, и успешно професионално развитие.
Церемонията продължи с връчване на дипломите на абсолвентите-магистри от специалността "Медицина" и на абсолвентите-бакалаври от специалностите "Медицинска сестра" и "Медицинска рехабилтация и ерготерапия".
В края на церемонията проф. Любомир Спасов прочете заедно с новодипломираните лекари Хипократовата клетва на български и на английски език.