Неправителствената организация Фонд ИГА започва работа по проект, свързан с предоставяне на специализирани услуги на деца от ромски общности в конфликт или контакт със закона.
В пресклуба на БТА в Пазарджик проектът бе представен пред институциите, които имат отношение към проблема.
Ръководителят на проекта Димитър Русинов посочи, че финансирането в размер на 129 000 евро е осигурено по програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм.
В работа пазарджишката неправителствена организация ще си партнира с Фондация „Рома- Лом“, Фондация за регионално развитие “Рома“- Пловдив и Save a child- Норвегия.
В рамките на проекта ще бъдат разработени и внедрени три центъра за консултиране и правна помощ за деца, които ще осигуряват специализираните услуги. Те ще бъдат създадени в ромските общности в Пазарджик, Пловдив и Лом, обясни Димитър Русинов. Той посочи още, че във всички етапи на проекта ще се работи в сътрудничество с норвежката неправителствена организация. Ще бъде проучен и опитът на Норвегия в предоставянето на услуги на деца в контакт със закона.
Очаква се в резултат на проекта 50 деца да бъдат насочени за ползване на услуги от специализирани институции и експерти, 120 деца и техните семейства да получат правна помощ, на 90 деца и семействата им да бъде предоставена психологическа подкрепа, а с около 80 деца да се работи по индивидуален случай.
Проектът ще се изпълнява да 30 април 2024 година.