В навечерието на 144-ата си годишнина Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБ) събра свои служители, колеги, партньори и спомоществователи на тържествено отбелязване на празничния ден.
Директорът на НБ доц. д-р Красимира Александрова в приветствено слово отбеляза, че библиотеката и през 2022 г. е продължила да бъде пример за устойчиво развиваща се институция. Запазена е тенденцията към завишен читателски интерес: над 20 хиляди са редовните посетители в читалните на сградата и повече от 80 хиляди – читателите онлайн, което прави средно по около 350-400 читатели дневно. Увеличават се и носещите добавена стойност инициативи на НБ: организиране на знакови изложби с книги и документи от фонда на библиотеката, включително публикуване на онлайн експозиции, провеждане на пътуващи семинари, беседи, премиери на книги, откриване на книжни кътове съвместно с посолствата на чужди държави у нас (до края на годината те ще бъдат вече 15).   
Доц. Александрова благодари на около 220-те служители на НБ с думите: „Силата на екипа ни е, че всеки със своята неповторимост прави прекрасното цяло“. 
За празника на НБ поздравителни адреси са изпратили президентът и вицепрезидентът на Република България, министърът на културата, ректорите на УниБИТ, УНСС, генералният директор на БТА и др.
На тържественото събитие беше открита и уникална изложба с ръкописи от Аджарската книжовна школа. Експозицията бе представена от проф. Елисавета Мусакова, главен архивист в отдел „Ръкописи и старопечатни книги" на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.
В 16:00 часа празникът продължава с концерт на живо на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ пред сградата на библиотеката.