Българският патриарх Неофит припадна в олтара на църквата "Св. Ирина" в Истанбул по време на светата литургия, с която се закриваше заседанието при Вселенския патриарх Вартоломей.

В понеделник дядо Неофит се препънал и паднал до светия престол пред дискоса и светата чаша малко преди главите на поместните църкви да изрекат Символа на вярата в края на службата. Това се случило точно когато първостоящият изрекъл "Христос посреди нас!" и дядо Неофит е трябвало да отвърне "Ести и будеть" ("Е и ще бъде").

Другите патриарси се притекли на помощ и го сложили да седне, докато пристигне лекарски екип. Не след дълго той се свестил.

Самолетът с Негово Светейшество кацна късно вечерта в понеделник в София и днес е планиран щателен преглед в болница "Токуда". През 2012 г. сърцето му бе оперирано там от доц. Димитър Димитров, а за последно на преглед светейшият е бил през януари.

През трите дни на срещата в Истанбул българският патриарх не се чувствал добре и само присъствал мълчаливо, без да вземе дейно участие, тъй като нямал никаква работоспособност. Това не останало незабелязано от другите патриарси и дори Албанският архиепископ Анастасий гласно изказал изненадата си от мълчанието на дядо Неофит, когато Сръбският патриарх подхванал деликатната за нас тема за Охридската архиепископия, която е под юрисдикцията на Белград.

На съвещанието при Вартоломей в Истанбул патриарсите на 13 поместни църкви взеха историческото решение през 2016 г. да се проведе Вселенски православен събор, какъвто не е имало от IX век, когато се признава независимостта на българската църква.
През 1054 г. от православието отпада Римската епископия и сега въпросът според ревностни православни е дали на този Осми събор, който се подготвя от 1961 г., православието ще се подчини на папата. Това според средновековни светии ще предхожда възцаряването на антихриста над една глобална държава.

Патриарх Неофит е бил в патова ситуация на съвещанието в резиденцията на Вартоломей в истанбулския кв. "Фенер", защото се срещнали противоположните мнения на Московската и на Вселенската патриаршия за необходимостта от Всеправославен събор. Руският Кирил е разчитал най-много на българската подкрепа, но становището на нашата църква изненадващо било на страната на Вартоломей, обясниха богослови след срещата в Истанбул. Вероятно напрежението е дошло в повече на дядо Неофит и припаднал.