Размишлявайки върху петте си години на поста лидер на Нова Зеландия, министър-председателката Джасинда Ардърн каза днес, че през този период Китай безспорно е станал по-настъпателен в региона, но предупреди, че изграждането на връзки с малки тихоокеански държави на трябва да се превръща в игра за еднолично надмощие, предаде Асошиейтед прес.
Ардърн даде интервю за АП и Острелиан АП, в което каза, че през последните години при управлението на президента Си Цзинпин Китай се е променил.
„Мисля, че ако погледна отстрани на региона като цяло и към някои от промените, на които станахме свидетели в нашия регион, ще видим един по-настъпателен Китай“, подчерта Ардърн.
Министър-председателката обясни, че има поредица от причини за това: интеграцията на Китай в регионалната икономика, растежът на Китай, растежът на средната му класа, цял набор от причини. Но е налице и по-настъпателен подход по редица въпроси и взаимоотношения. Така че, без съмнение Китай се е променил откакто съм на поста, обобщи Ардърн.
Тази година Китай направи някои смели геополитически ходове в района на Тихия океан, първо с подписването на пакт за сигурност със Соломоновите острови и след това с безуспешния му опит да убеди 10 тихоокеански държави да подпишат широкообхватно споразумение, обхващащо всичко – от сигурността до риболова.
Тези ходове разтревожиха силно някои тихоокеански държави и западни демокрации, включително САЩ. Ардърн обаче отхвърли критиките, че Нова Зеландия не е заявила достатъчно осезаемо присъствие тази година, когато китайският външен министър Ван И обикаляше Тихоокеанския регион, домогвайки се до влияние. Според Ардърн взаимоотношенията не трябва да се измерват само през визитите на политици, тъй като „нашите отношения в Тихоокеанския регион са семейни взаимоотношения, защото ние сме семейство, ние сме от Тихия океан“.
Джасинда Ардърн посочи в интервюто, че отношенията са изградени на общностно ниво. Затова е нужна предпазливост, ако разглеждаме нашите взаимоотношения така, все едно става дума за еднолично надмощие на един от участниците. Трябва да си последователен в присъствието си, а Нова Зеландия го прави, подчерта Ардърн.
На Ардърн предстоят общи избори догодина, на които ще се бори за трети мандат. Преди две години тя постигна историческа победа с голяма преднина, но сега изостава зад консервативните си съперници в допитванията, отбелязва АП.