Намиращият се в затвора в Беларус нобелов лауреат за мир Алес Беляцки, който сподели тазгодишната Нобелова награда с правозащитни групи от Русия и Украйна, не е могъл да предаде речта си за церемонията, на която ще се връчи наградата и която ще се състои утре в Осло, предаде Асошиейтед прес.
Съпругата на дисидента  - Наталия Пинчук, трябваше да произнесе словото на мъжа си. Тя сподели, че сега на церемонията ще се опита да сподели какви са мислите и чувствата на съпруга й.
Беляцки, който е на 60 години, е основател на правозащитната организация "Вясна". Той бе арестуван по време на протестите срещу преизбирането на Александър Лукашенко преди две години и очаква присъда, която може да бъде до 12 години затвор.
От ареста му досега съпругата му го е  посещавала само веднъж. Тя каза, че това е било през ноември и на срещата е имало охранители. Мъжът й бил в затвор  в Минск.
Той не е успял да предаде словото си за наградната церемония, защото ситуацията с предаване на писма от Беларус е много сложна и пощата се следи изкъсо. "Но ние имаме неговите изявления от миналото, неговите мисли и онова, което ще кажа на церемонията, ще включва точно това", каза Пинчук.