Книгите „Ад“ на Данте Алигиери (изд. „Колибри“) и „Оловна тишина“ на Ивайла Александрова (изд. „Жанет 45“) бяха отличени на церемонията по връчването на наградите за издателски проект „Златен лъв“.
Събитието се състоя снощи в клуб „Singles“ в Националния дворец на културата (НДК). Призовете се връчват от асоциация „Българска книга“ в две категории. Първата е за най-добър издателски проект, като победителят се избира от експертно жури. Негови членове тази година бяха проф. Виктор Паунов, проф. Милена Кирова и Веселина Райжекова, които отличиха „Ад“ на Данте Алигиери в превод на Кирил Кадийски.
Тази награда ми е особено скъпа, каза от сцената Силвия Вагенщайн, един от основателите на издателство „Колибри“. „От 50 години насам няма нов превод на тази първа творба от трилогията на Данте. Няма да разказвам какви бяха мъките по издаването на това произведение, но мисля, че то наистина заслужава внимание и благодаря на журито и на асоциацията. Смятам, че тази книга наистина има приносен характер и е културно събитие на годината за мен. Данте за първи път може да се чете безпрепятствено на български в един великолепен превод и тук трябва да благодарим на Кирил Кадийски, който вече е дал много свидетелства за своето умение да превежда чужда поезия“, коментира тя. Призът й беше връчен от проф. Милена Кирова.
Втората категория на наградите „Златен лъв“ е за издателски проект с най-голяма обществена значимост - за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк обществен или медиен интерес, издадени в периода от декември 2021 г. до ноември 2022 г. В номинирането и определянето на наградата традиционно участват журналисти, които отразяват книжния сектор. Тази година в него са Иво Тодоров, Паулиана Новакова и Димитрина Кюркчиева.
„Оловна тишина“ на Ивайла Александрова тепърва ще има много широк литературен и обществен отзвук, защото темата за Вапцаров, за неговия живот, личността му през годините е търпяла различни интерпретации, каза Иво Тодоров, който връчи наградата на авторката и Красимир Лозанов от „Жанет 45“.
„Тази книга е трудна книга. Тази книга не е коледна книга, тя не носи коледно настроение. Тази книга е за онези българи, за онези хора, част от нашата нация, които искат да четат и да мислят, които имат куража да гледат историята в очите и разбират патриотизма в честността на позицията, а не в мисленето на историята през клишета и схеми“, коментира Лозанов.
„Аз съм писала тази книга много дълго време – 11 години. Тръгна от филма „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“, който правихме заедно с Костадин Бонев и нататък аз останах с архивите, които бяхме отворили и които са купища“, каза Ивайла Александрова.
Грамоти в рамките на церемонията получиха издателство „Колибри“ за книгите „Живко Петров. 20 прелюдии за пиано“ и „Бисерна поредица“, „Сиела“ за „Стихотворения“ на Виктор Пасков и „Жанет 45“ за „Какво е да си майка“ от Мая Дългъчева.
„Българските издания стават все по-добри, а с това - и българските издателства, което на свой ред променя хората и времето, в което живеем“, каза председателят на АБК Десислава Алексиева, която беше и водещ на събитието.