Шведският арктически център ESRANGE ще изстреля сателит в следващите месеци, съобщи АФП. Този космически център е сред най-северно разположените на планетата, в подножието на хълма Радар Хил и на 200 км от полярния кръг.
Тук разполагаме с необитавана от хора площ от 5200 кв. км и това ни дава възможност да изстреляме безопасно сателит, каза пред АФП Матиас Абрахамсон, търговски директор на шведската космическа корпорация. 
Арктическият център е създаден през 1966 г. от Европейската космическа агенция с цел да се изучават земната атмосфера и северното сияние. През последните години се правят усилени инвестиции, за да може мястото да се използва за изстрелване на сателити.
Почти 600 суборбитални ракети, сред които „Суборбитал експрес 3“, вече са изстреляни от този северен район на Швеция. Инженерите успяват да достигнат височина на полет от 260 км, но досега не са успявали да достигнат орбита на Земята. С новата ракета-носител обаче базата се надява да се присъедини към клуба на големите космически играчи като Байконур и Кейп Канаверал.
Шведската космическа корпорация преговаря с множество конструктори на ракети-носители и с множество клиенти, които биха искали да разположат сателити в орбита. Базата на Швеция е в Европа и клиентите на този континент могат да използват нея, вместо да повишават разходите си, изстрелвайки сателити от Куру, Френска Гвиана. 
Проектът „Темис“ на Европейската космическа агенция насочва опитите на ESRANGE ракети за многократно използване. Подобни са ракетите-носители на Илон Мъск.
Сателитите са по-малки и по-евтини, каза Филип Пелсон, ръководител на проекта “New ESRANGE”.  2021 г. е годината с най-много изстрелвания в космоса от началото на космическото състезание. Очаква се през следващите години да се поставят нови рекорди.  
Ракетите с размер около 30 м са в състояние да носят товари от няколкостотин килограма. В по-дългосрочен план шведската космическа корпорация има планове товарите да надминат 1 т.
Предизвикателството пред базата в Швеция е в прецизното боравене с техника и материали в суровия арктически климат.