Облачно и с температури между 3 и 16 градуса ще е времето днес, 9 декември, прогнозира НИМХ.

Облачността ще е значителна, над Източна България тя ще е предимно висока. Преди обяд на много места в низините ще има мъгла. Ще бъде почти без валежи. Ще духа слаб до умерен юг-югозападен вятър, в Дунавската равнина - слаб от изток.

Времето ще остане сравнително топло с максимални температури между 11° и 16°, в западната половина на Дунавската равнина малко по-ниски, в София - около 13°.

В планините ще има разкъсана висока облачност. Значителна ще е над масивите от Западна България, но ще бъде почти без валеж. Ще духа умерен и силен запад-югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 9°, на 2000 метра - около 3°.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време с разкъсана висока облачност. Преди обяд на места ще има намалена видимост. Ще духа до умерен юг-югозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 13° и 16°, температурата на морската вода е 10°-12°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за месеца. През деня ще се понижава.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 45 мин. и залязва в 16 ч. и 52 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 6 мин. Луната в София залязва в 9 ч. 5 мин. и изгрява в 17 ч. и 38 мин. Фаза на луната: един ден след пълнолуние.

Почивните дни

През следващите дни, с преминаване на средиземноморски циклон, синоптичната обстановка в страната ще се усложни. През нощта срещу събота на отделни места в Западна и Южна България ще превали слаб дъжд. В събота ще се задържи предимно облачно. Вятърът ще е слаб, в източните райони - умерен от юг и с него температурите ще се повишат още, минималните ще са предимно между 7° и 12°, а максималните от 10°-12° в Западна до 18°-20° на места в Източна България.

След временно спиране привечер от югозапад отново ще завали. През нощта срещу неделя валежите ще обхванат цялата страна, а в неделя на повече места в страната ще са временно интензивни и значителни по количество. Ще има и гръмотевични бури. Вятърът ще остане от юг. В Източна България и районите, разположени северно от планините ще е силен и бурен. Ще е все още сравнително топло с минимални температури в по-голямата част от страната около 10° и максимални - около 15°.

През нощта срещу понеделник и в понеделник от северозапад ще нахлува студен въздух, температурите бързо и значително ще се понижат.