Министър-председателят на Румъния Николае Чука изрази "дълбокото си разочарование" от "липсата на консенсус" на днешното заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи относно присъединяването на Румъния към Шенген и подчерта, че вотът на Австрия е "неоправдан", предаде специално за БТА агенция Аджерпрес.
"Като министър-председател и румънски гражданин, бих искал да започна с изразяване на дълбокото си разочарование от липсата на консенсус в Съвета по правосъдие и вътрешни работи днес по отношение на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство. (...) Всички европейски държави се съгласиха да отворят за румънците портите на Шенгенското пространство като признание за нашата подготовка, както и за постоянните усилия от години за защита на европейските външни граници. Всички, освен едно неоправдано изключение: Австрия. Единодушието не беше възможно днес, в контекста на това, че само една държава членка - Австрия, отказа влизането на Румъния. (...) Искрено съжаляваме за това и не разбираме непоклатимата позиция, демонстрирана от Австрия", заяви днес в двореца "Виктория" Николае Чука.
Той благодари на партньорите от държавите членки, на Европейската комисия, на Европейския парламент, но също и на европейските агенции, които подкрепиха Румъния "гласно, с правилни основания, доказани с аргументи, факти и солидни данни, и които настояваха за съвместно намиране на решения".
"Всички европейски държави се съгласиха да отворят за румънците портите на Шенгенското пространство (…) с едно единствено и неоправдано изключение - Австрия. Единодушието днес не беше възможно в контекста на това, че само една държава членка - Австрия, отказа да присъедини Румъния. Това решение продължава да се основава на твърдения, базирани на цифри, за които Румъния ясно доказа, че са неверни. Ние дори не използвахме национални оценки. Използвахме данните на агенциите на ЕС, които трябва да останат основа при вземането на европейски решения", добави премиерът.
"Признаваме трудностите на държавите членки, които са подложени на миграционен натиск, и винаги сме действали съвместно и активно при намирането на решения на европейско равнище. Само заедно можем да решим тези проблеми. Имахме конкретни предложения за нашите партньори и работихме интензивно с Европейската комисия, за да отговорим на тези проблеми. Съжаляваме за това и честно казано не разбираме непреклонната позиция, демонстрирана от Австрия", добави министър-председателят.
Николае Чука изтъкна, че повече от всякога през последната година Румъния е доказала, че е истински участник в гарантирането на европейската сигурност.
"Стъпките, предприети в този възобновен процес по присъединяване към Шенгенското пространство, потвърдиха отново, че румънските и европейските граждани могат да имат доверие в начина, по който Румъния защитава границите на Съюза и осигурява полицейско сътрудничество. Както сме правили през последните 15 години, ще продължим да защитаваме външните си граници, които са и граници на ЕС, защото става въпрос в еднаква степен за сигурността на Румъния и на румънците, но и на европейските граждани. Това беше още по-видимо в този труден контекст, породен от войната по нашите граници. Румъния ще продължи да бъде конструктивна и да работи за постигането на истинско европейско решение", каза той.
"Присъединяването на Румъния остава национална стратегическа цел и ние ще продължим всички дискусии и преговори за постигането на тази цел. (...) Днешното решение, дори и да съжаляваме за него, уверявам ви, че ни мотивира да продължим", завърши премиерът, като благодари на участниците в тези усилия.
(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)