Правителството на Гана създаде фонд за финансова устойчивост на стойност 15 милиарда ганайски седи, като средствата са предоставени от държавата и нейните партньори, предаде за БТА ганайската агенция ГНА.
Фондът ще увеличи ликвидността на финансовите институции, участващи пълноценно в размяната на държавния дълг.
Съветът за финансова устойчивост посочи в свое изявление, че всички финансови институции (банки, пенсионни фондове, застрахователни компании, управляващи фондове и схеми за колективно финансиране), участващи пълноценно в размяната на дълга, ще имат достъп до фонда за повишаване на ликвидността считано от датата на приключване на дълговата операция. 
Правителството стартира официално програмата за размяна на държавния дълг. Това беше своеобразна покана за доброволно сътрудничество в размяната на държавния дълг от приблизително 137 милиарда ганайски седи (включително облигациите на държавни предприятия) за пакет от нови облигации, издаден от страната.
Програмата не включва държавните ценни книжа в тяхната цялост, както и облигациите на частни лица.
Банката на Гана ще управлява фонда за финансова устойчивост по оригинален оперативен наръчник, съставен от Съвета за финансова устойчивост. 
Съветът ще оказва надзор и ще дава насоки за употребата на фонда, а също така ще прави счетоводен отчет и ще предостави регулаторни средства за намаляване рисковете от финансова нестабилност, свързани с дълговата операция.
Държавните регулаторни органи вече водят разговори с външни одитори. Те ще предоставят насоки за осигуряване на стандартизиран подход към счетоводното третиране, приложен към размяната на дългове.
В изявлението е посочено, че регулаторите са провели стрес тест върху финансовия сектор за потенциалните последици от размяната на дълга.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с ганайската агенция ГНА)