Финландия ще обмисли възможността за даване на разрешения за износ на оръжия за Турция за всеки случай поотделно, заяви финландският министър на отбраната Анти Кайконен по време на посещение в Анкара в опит да получи подкрепата на Турция за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, предаде Ройтерс.
Колкото по-скоро Турция ратифицира кандидатурите, толкова по-добре, подчерта Кайконен.
Финландия и Швеция поискаха да се присъединят към алианса през май след руската инвазия в Украйна, но кандидатурите им се нуждаят от одобрението на всичките 30 страни членки на НАТО. Само дългогодишната членка Турция се противопоставя на членството им, обвинявайки двете северни страни, че дават убежище на кюрдски бойци.
"По принцип е възможно да се даде ход на издаването на някои разрешения", каза Кайконен след среща с турския си колега Хулуси Акар. Всяко конкретно искане ще бъде разгледано поотделно, добави той, като уточни, че "няма национално оръжейно ембарго".
Финландия трябва да премахне оръжейното ембарго срещу Анкара като условие за осигуряването на подкрепата на Турция за кандидатурата й за НАТО, заяви по-рано тази седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу.
От своя страна турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви на съвместна пресконференция с финландския си колега, че Анкара продължава да се безпокои от предполагаеми дейности на кюрдски въоръжени групи във Финландия и очаква от Хелзинки да предприеме "конкретни стъпки" преди Анкара да одобри членство на страната в НАТО, предаде АП.
"Казах им, че сме разтревожени от продължаващите дейности на терористичните организации ПКК/СЗН и техните поддръжници във Финландия и че има безпокойства във връзка с това", заяви Акар пред журналисти, визирайки забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), които Анкара смята за клон на ПКК.
Кайконен от своя страна настоя, че страната му е ангажирана със споразумението, което беше постигнато между Турция, Швеция и Финландия, според което северните страни обещават да разгледат опасенията на Турция.
"Ние гледаме сериозно на опасенията (на Турция) във връзка със сигурността", посочи той.
Турция и Унгария са двете членки на НАТО, които все още не са ратифицирали кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към организацията, напомня агенцията.