Президентът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян и престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман са ръководили посредническите усилия, благодарение на които беше освободена американската баскетболна звезда Бритни Грайнър при размяната на затворници с Русия, се казва в разпространено днес съвместно изявление на ОАЕ и Саудитска Арабия, цитирано от Ройтерс.
Грайнър е пристигнала от Москва в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби на борда на частен самолет след нейното освобождаване от руските власти, се казва в изявлението, докато руският гражданин Виктор Бут, бивш търговец на оръжие, е пристигнал с друг частен самолет от Вашингтон след като е бил освободен от американските власти.
„Успешните посреднически усилия отразяват силните връзки на приятелство, които двете страни имат със Съединените щати и Русия, и важната роля, изиграна от ръководствата на двете братски държави за укрепване на диалога между всички страни“, се казва в изявлението на арабски език.
Саудитска Арабия спечели дипломатическа победа и през септември, осигурявайки свободата на чуждестранни бойци, пленени в Украйна.
Традиционните съюзници на САЩ Саудитска Арабия и ОАЕ са членове на алианса на производителите на петрол ОПЕК+, който включва и Русия, и те устояха на натиска на Запада за помощ при поставянето на Москва в изолация заради инвазията в Украйна.
Посредничеството отразява усилията да се покаже, че техните връзки с Русия са от полза за Вашингтон, който обвини страните производители на петрол от района на Персийския залив, че застават на страната на Русия, когато ОПЕК+ се съгласи през октомври да съкрати нивата на добив на петрол въпреки възраженията на Съединените щати.