Базираната в Германия мултинационална енергийна корпорация Ер Ве Е (RWE) обяви, че е сред компаниите, спечелили търгове за първата продажба на лизинг на офшорна вятърна енергия добивана от тихоокеанското крайбрежие на САЩ, съобщи ДПА.
Ер Ве Е предложи 157,7 милиона долара, за да си осигури концесия на водното пространство OCS-P 0561, което ще бъде част от първите зони за създаване на плаващ вятърен капацитет за производство на енергия в САЩ.
Компанията ще получи права върху морската площ, намираща се на 45 километра от брега на залива Хумболт, край северния бряг на щата Калифорния.
Наетата площ има потенциал да приеме до 1,6 гигавата вятърни мощности. Очаква се проектът да влезе в експлоатация до средата на 2030 година.
Главният изпълнителен директор на отдела на Ер Ве Е за офшорна вятърна енергия Свен Утермолен коментира спечеления търг: "Нашият успех в Калифорния е важно постижение, и е първият в историята на ЕР Ве Е подобен проект."
Компанията отбеляза, че нейното портфолио за развитие на офшорна вятърна енергия в САЩ сега възлиза на около 4,6 гигавата, като в това число влиза и наетата площ на морското дъно на залива на Ню Йорк, предоставена за експлоатация от Ер Ве Е през февруари.
Четири други морски територии за изграждане на вятърни мощности са спечелени от Ер Ве Е, "Калифорния Норд Флоутинг" (California North Floating), "Екуинор Уинд САЩ" (Equinor Wind US) и "Енвенерджи Калифорния Офшор" (Invenergy California Offshore), според американското Бюро за управление на океанската енергия (BOEM).
Междувременно френската енергийна група "Анжи" (Engie) съобщи, че дъщерното й дружество "Оушън Уинд" (Ocean Winds)  също е спечелило на търг проект за плаващ офшорен вятърен парк с мощност до 2 гигавата, отново край бреговете на Калифорния, информира Франс прес. Тази енергия е достатъчна за да покрие електроснабдяването на 900 000 домакинства, обясниха от компанията.
Получените права са за водна площ от 325 кв. км. в залива Моро, край бреговете на централна Калифорния. Находището ще бъде разположено в Тихия океан, далеч от брега - на около 90 км – като е на голяма дълбочина - повече от 500 метра.