Парламентарната Комисия по бюджет и финанси остави временно намалената данъчна ставка от 9 процента за ресторантьорски услуги и такива свързани за използване на спортни съоръжения да важи и за догодина. Това се случи при разглеждане на промени в Закона за ДДС на второ четене.
Служебният зам.-министър на финансите Людмила Петкова обаче посочи, че намаляването на данъчната ставка за ресторантьорски услуги е била мярка, за да се намалят последствията от пандемията от КОВИД-19, докато сега няма основание тя да бъде продължавана. Тя посочи, че ефектът е за около 150 млн. лева годишно за ресторантьорските услуги.
Председателят на комисията Петър Чобанов и депутат от ДПС отговори, че сега се намираме във високоинфлационна среда и ефектите ще доведат до това, че ще има известно намаление на приходите в бюджета, но може да се окаже, че динамичният ефект е в полза на приходите, тъй като се намираме в нова среда. Това е и антиинфлационна мярка, изтъкна Чобанов. Според него едно увеличаване на косвените данъците ще увеличи инфлацията, което може да попречи на присъединяването на еврозоната.
Комисията прие и предложението на бившия министър на спорта и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Красен Кралев данъчната ставка на 9 процента за доставка на услуга за използване на спортни съоръжения да важи и за 2023 г.