В хода на специализирана операция срещу разпространението на наркотици във Варненския апелативен район са образувани 42 нови досъдебни производства, съобщиха днес от Апелативната прокуратура в крайморския град.
За БТА от обвинението уточниха, че най-голям брой от тях са във Варна, но има и в Шумен, Добрич, Силистра, Разград и Търговище.
В рамките на операцията са извършени 28 претърсвания. Задържани са 58 души, като 7 от тях са привлечени като обвиняеми. Предприети са действия срещу 116 души  във връзка с новообразувани и активизирани разследвания за разпространение на наркотични вещества в Апелативния регион.
През последните месеци в работата на всички окръжни и районни прокуратури в района бе поставен акцент върху дейността по дела за разпространение на наркотични вещества, както и управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол или дрога. Създадени са съвместни екипи между органите на прокуратурата и МВР, като сред задачите им са и анализ и постоянен мониторинг на наличните данни за престъпления по линия на мигрантския натиск, телефонните измами, корупцията по високите етажи на властта.