Областният управител на Ловеч инж. Светослав Славчев сезира Окръжната прокуратура във връзка с аварийните ситуации в „Мелта-90“ АД, застрашаващи здравето и живота на гражданите. Той настоява да бъде установено има ли неизпълнение на служебни задължения по контрол, вменени със закон, от страна на ръководни длъжностни лица от отговорните за решаване на проблема институции, съобщи пред журналисти Славчев.
Сигналът му бе входиран в прокуратурата днес.
БТА припомня, че от май т.г. започнаха сигналите от граждани за остра миризма на амоняк от хладилната инсталация на „Мелта 90“. От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) издадоха заповеди за спиране на съоръжението от експлоатация, което въпреки това продължи работа. На 7 октомври амонякът от съоръжението бе източен по разпореждане на Районната прокуратура.
Областният управител посочи още, че по време на източването на амоняка от инсталацията в „Мелта 90“ не е имало аварийно замърсяване на изхода на Пречиствателната станция за отпадни води в Ловеч. „Това е видно от писмо на ВиК АД - Ловеч, постъпило в областната администрация по мое искане. В него се посочва, че е констатирано залпово изхвърляне на отпадъчни вещества в канализационната мрежа на Ловеч от „Мелта 90“, като отклоненията са по показателите „общ азот“, „азот амониев“ и „активна реакция“, но те не представляват заплаха за жителите на града. Пречиствателната станция е неутрализирала залповото замърсяване“, каза Славчев.
Институциите не са били уведомени, се посочва още в отговора на ВиК, защото задължение по Закона за водите е да се сигнализират компетентните органи и органите на местното самоуправление при настъпило аварийно замърсяване на канализационната система и пречиствателната станция, а такова не е имало.
БТА припомня, че на пресконференция в Националния пресклуб на Агенцията в Ловеч на 28 ноември народният представител Николай Нанков обяви, че ще подаде сигнал в Районната прокуратура относно надвишаване със сто пъти максимално допустимата концентрация на общ азот и амониев азот в канализационните води в град Ловеч.
В Окръжната и Районната прокуратури подобен сигнал все още не е входиран, каза за БТА говорителят на прокуратурата Светла Иванова.