Инфлацията на потребителските цени в Египет достигна 18,7 процента през ноември, което е най-високото ниво след рекордните 21,9 процента през декември 2017 година, обяви Централната агенция за обществена мобилизация и статистика, цитирана от в. "Ал Ахрам". Годишната основна инфлация се ускорява до 19,2 процента от 6,2 на сто през ноември миналата година. 
Цените на зеленчуците нарастват със 7,8 процента, на млечните продукти и яйцата - с 5,5 процента, на зърнените храни и хляба - с 4,8 процента, а на рибата и морските продукти - с 3,7 процента. 
Стойностите на основната инфлация в северноафриканската държава се увеличават с двуцифрени числа след началото на войната на Русия в Украйна през февруари. Египетският паунд загуби 36 процента от стойността си, след като Централната банка на Египет го девалвира на два пъти и въведе по-гъвкав обменен курс. 
Наред с това банката вдигна лихвения процент три пъти и въведе индекс за местната валута, който е свързан с цената на златото, щатския долар и други валути. На 22 декември Комисията по монетарната политика ще заседава, за да преразгледа нивата на лихвите.