Няма интерес към програма „Солидарност“, чрез която се улеснява и подпомага наемането на работа на украински граждани, които имат статут на временна закрила. Това обясни заместник министърът на труда и социалната политика проф. Емил Мингов на заседание на парламентарната комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите в отговор на въпрос на депутата от „Демократична България“ – Кремена Кунева. 
За да се ползва всяко лице от програмата „Солидарност“, то трябва да се обърне към Агенцията по заетостта, такова обръщане няма, добави заместник министърът. „Имаме съвсем редки случаи. Ако лицето се обърне към Агенцията, със средствата по програмата „Солидарност“ ще му се субсидира заетостта и там, където започне работа, ще има средства за наемането на квартира и да може да се устрои“, обясни той. 
Проф. Емил Мингов заяви, че няма недостиг на средства по програмата и има средства за всички, които желаят да се възползват от нея. В момента имаме девет хиляди украински бежанци в България, от които дори една трета не са се регистрирали, каза още той. 
„Една част от тези украински граждани са жени с малки деца, които са настанени в хотели, до които не е близко местоработата, ако им я предложат. И те поставят въпроса как ще могат да започнат работа по програмата, при положение, че децата не са устроени в детски ясли, детски градини или в училища, без да е осигурен транспорт“, посочи проф. Емил Мингов. 
Според него, за да не попадаме в омагьосан кръг, би трябвало хората да получат средствата, които фактически работодателят и държавата ще дадат, за да могат да наемат квартира в градовете, където работата им е близко. За това нещо се води разяснителна кампания сред тях, трябва да видим какъв е интересът сред украинските бежанци, отбеляза заместник министърът на труда и социалната политика.