Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис представи амбицията и надеждата си след пет години приносът на гръцкия технологичен сектор да достигне 10% от брутния вътрешен продукт на страната, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА, позовавайки се на речта на Мицотакис при откриването днес на първата фаза на най-големия като капацитет център за данни, създаден в Гърция от „Атенс-3“ (Athens-3) и разработен в кампуса на Атинския център за данни в Коропи.
Коментирайки проекта, Мицотакис каза, че по същество той дава възможност на Гърция да направи голям скок, да преодолее години на изоставане и да стане главно действащо лице в цифровия преход, който - както каза той – гръцкото правителството подкрепя на практика от самото начало.
„Не крия амбицията си: след пет години технологичният сектор да допринася с 10% за БВП на страната ни“, подчерта Мицотакис.
Той спомена също, че тази година Гърция постави рекорд в подаването и издаването на одобрения за нови патенти и отбеляза, че „това ни казва нещо за начина, по който самата технологична общност се движи, за да осигури интелектуалната собственост на новите иновации, които се разработват тук в Гърция. "
„Следователно се случва нещо важно, което оправдава нашата стратегия за цифровия преход на страната ни към по-дигитално бъдеще“, добави той.
Мицотакис изтъкна също, че Гърция се променя много бързо, "прегръща" предизвикателствата на бъдещето и не се страхува от тях.
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)