Парламентарната Комисия по бюджет и финанси намали на 9 процента данъчната ставка на книгите, бебешките храни и хигиенни артикули, както и на вестниците и печатни издания. Това стана, след като депутатите приеха на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност.
Бившият министър на образованието и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС обясни, че това е трайна мярка, насочена към насърчаване на четенето, закупуването на книги, духовността, чрез закупуването на книги. Тази мярка ще важи и за учебниците. Той посочи, че по изчисление на парламентарната група фискалната мярка ще струва на бюджета между 7 и 8 млн. лева на година. "Ние считаме, че това мярка, която си заслужава", изтъкна Вълчев.
Председателят на комисията Петър Чобанов и народен представител от парламентарната група на ДПС предложи да се намали данъчната ставка на 9 на сто на доставки на храни, подходящи на храни, подходящи за бебета или за малки храни, както и за бебешки пелени и хигиенни продукти.
След това депутат от комисията предложи да се намали и данъчната ставка на 9 процента и за доставките на печатни периодични издания, вестници и списания на физически носители или извършвано по електронен път. Служебният заместник-министър на финансите Людмила Петкова уточни, че има директива, която допуска да се въведе намалена ставка за вестници и периодични издания. Въпросът е, че намалената ставка е по отношение на доставката, а не по отношение на доставчика. Затова трябва за всички да бъде еднаква ставката, защото ще се счита дискриминация. 
По време на дискусията по тези предложения Мартин Димитров от "Демократична България" попита, доколко тази намалена данъчна ставка е намалила цените им.  Служебният зам.-министър на финансите отговори, че ведомството не е правило анализ, но има информация, че е намалена коричната цена на книгите. 
Любен Дилов-син от ГЕРБ-СДС отговори, че целта е поне да се запази цената на хартиените издания. Той посочи, че за по-малко от година средната цена на тон печатарска хартия се е повишила от 970 на 2200 лева и това за по-нискокачествената хартия. Основен вносител на хартия бяха Русия и Украйна. Дилов изтъкна, че печатните издания, особено в провинцията са изправени пред фалит, ако искат да продължат да излизат на хартия.