Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов се срещна с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу, която е на държавно посещение в София, съобщиха от пресцентъра на парламента.
Председателят на Народното събрание и гръцкият президент бяха единодушни, че двете страни трябва да продължат активно да развиват двустранните си отношения и в областта на културата и туризма, както и да работят за насърчаването на парламентарната дипломация и сътрудничеството.
Вежди Рашидов подчерта, че България и Гърция имат приятелски и добронамерени отношения от дълги години. По думите му принос за това имат и установените отношения на групите за приятелство в двата парламента, посочи той и отправи покана за организиране на среща с председателя на Народното събрание на Гърция.
Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу подчерта, че се радва да се запознае с председателя на Народното събрание, за когото знае, че е скулптор със световна слава. Тя посочи, че в разговорите по време на проведените срещи от официалната й визита в България са потвърдили здравите отношения и приятелски връзки между двете страни. Гръцкият президент припомни, че след събитията в Украйна отношенията между двете страни са се разширили и в областта на енергетиката, което има стратегическо значение за целия регион и за Европейския съюз.
По-рано днес държавният глава Румен Радев удостои гръцкия президент Катерина Сакеларопулу с орден „Стара планина“ с лента за нейните заслуги за развитието на двустранните отношения между двете държави. Двамата отдадоха почит пред Паметника на Незнайния воин, след което проведоха и разговор на „четири очи“, последван от разговор между делегациите на България и Гърция. 
Служебният министър-председател Гълъб Донев също срещна с президента на Гърция. В рамките на обяда, даден в чест на госта, премиерът Донев акцентира върху активното сътрудничество на всички равнища между България и Гърция, и редовния политически диалог, който поддържаме както на двустранна основа, така и на многостранно ниво.