Министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович изрази удовлетворението си от решението на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи за приемане на Хърватия в Шенген, като каза, че това е една от стратегическите цели на правителството, която е в полза както за гражданите, така и за бизнеса, предаде Хина.
„Хърватия получи единодушната подкрепа от Съвета по правосъдие и вътрешни работи. Ставаме член на Шенген от 1 януари 2023 г.“, написа Пленкович в Туитър.
Хърватският вътрешен министър Давор Божинович коментира, че за европейския път на Хърватия вече няма граници, съобщи сайтът на хърватската национална телевизия ХРТ.
„Хърватия е в Шенген! (…) Изпълнихме всички условия, преминахме през дълъг и изискващ процес и на Съвета по вътрешни работи решението беше взето с пълно съгласие. С Хърватия в Шенген всички печелят – гражданите, икономиката, Хърватия и ЕС“, написа Божинович в Туитър.
На срещата на европейските вътрешни министри днес Хърватия получи пълна подкрепа за прием в Шенген, докато членството на България и Румъния беше отхвърлено с 25 гласа „за“ и два „против“.
С приема на Хърватия Шенгенското пространство се разширява за първи път от повече от десет години.