Ще работим това да се случи, защото сме в пълното си право. Няма аргумент, по който формално – решение, оценка или нещо друго, да бъдем отхвърлени. Това каза служебният външен министър Николай Милков относно гласуването на кандидатурата на България за Шенгенското пространство от Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи. Милков говори пред журналисти след съвместното закрито заседание на парламентарните комисии по отбрана и външна политика. 
Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи отхвърли днес с 25 гласа "за" и два "против" предложението България и Румъния да се присъединят към Шенген. 
Последната ми информация беше, че Австрия беше за определяне на дати през месец март както за България, така и за Румъния. Оставаше Нидерландия, която не беше съгласна с определяне на твърда дата, коментира министър Милков. 
По думите му сега трябва да видим какво е решението и какво предполага. Той отбеляза, че на 15-и и 16 декември е Срещата на върха на ЕС, на която въпросът за приемането на България в Шенген трябва да бъде поставен отново, дори по наша собствена инициатива.
Изпълнили сме си условията. Продължаваме да настояваме за това. Никога не сме имали по-голяма подкрепа. Тази подкрепа сега е от 25 държави, с Австрия вече можем да ги броим 26, Европейска комисия, Европейски парламент, остава една държава, каза още министър Милков.
След края на съвместното заседание на парламентарните комисии по отбрана и външна политика, темата за решението на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи за членството на България в Шенген коментираха и депутати. 
Грешно и неправилно решение и за България, и за Румъния, но и за целия Европейски съюз (ЕС), каза народният представител от ГЕРБ-СДС и председател на парламентарната комисия по външна политика Екатерина Захариева. Тя изрази надежда, че въпросът с членството на страната ни в Шенген ще бъде поставен отново през март следващата година. Захариева отбеляза, че България покрива критериите за членство. „Неприемливо е България и Румъния да бъдат оставени като някакъв буфер“, каза още депутатът от ГЕРБ-СДС.
Според Ивайло Мирчев от "Демократична България - обединение" решението на Съвета трябва да бъде урок за цялата политическа класа. Това означава, че всички трябва да запретнем ръкави в рамките на 2023 г. – всички в парламента, правителството да направим така, че България да влезе в Шенген, заяви той.
Даниел Лорер от „Продължаваме Промяната“ смята, че решението не е толкова лошо. По думите му по-скоро се върви към отлагане на решението за България и Румъния в първите месеци на следващата година.
Решението не е неочаквано, то е разочароващо, но не бива да е обезсърчаващо, заяви Кристиан Вигенин от „БСП за България“. Темата все още не е изцяло затворена, добави той.
Според него страната ни трябва да положи усилия и въпросът отново да бъде поставен на Срещата на върха. Той сподели, че все пак е очаквал да бъде взето положително решение. „Явно трябва да се работи по-активно със страните, които изразиха тези колебания“, каза той.
По думите му България трябва да иска подкрепа от Нидерландия и Австрия за усилване и укрепване на защитата на външните ни граници и повече солидарност. „Не да ни спират, а да ни помогнат да се справим, ако считат, че не го правим достатъчно убедително“, допълни Вигенин.