Властите в Индия заявиха днес, че е важно за страната да възприеме земеделски технологии като генетично модифицирани (ГМ) култури, за да гарантира продоволствената сигурност и да намали зависимостта от вноса, докато се опитва да увеличи производството на хранителни масла за огромното си население, предаде Ройтерс.
През октомври министерството на околната среда на страната даде екологично разрешение за местно разработени ГМ синапени семена, потенциално проправяйки пътя за търговско пускане на първата хранителна култура в страната от около две години.
Памукът е единствената ГМ култура, разрешена за отглеждане в Индия.
Повече от 60 процента от общото търсене на хранително масло в Индия се покрива чрез внос от страни като Индонезия и Малайзия, както и Черноморския регион.
"Укрепването на програмите за развъждане на растения, включително използването на нови генетични технологии, е важно за посрещане на възникващите предизвикателства в индийското селско стопанство и гарантиране на продоволствената сигурност, като същевременно се намалява чуждестранната зависимост", каза държавният министър в министерството на околната среда Ашвини Кумар Чубей пред парламента, по повод на генното инженерство, което е друг термин за ГМО.
Индия е похарчила рекордните 19 милиарда долара за внос на растителни масла през миналата фискална година, която приключи на 31 март. Руската инвазия в Украйна също наруши вноса и повиши цените, преди доставките да се подобрят.
Активисти казаха, че ГМ синапът ще изисква широко използване на хербициди и ще представлява заплаха за медоносните пчели. Върховният съд на Индия изслушва оспорване на решението да се разреши пускането в околната среда на синап хибрид "DMH-11" за производство на семена и други тестове преди търговското пускане.
Чубей коментира, че екологичното пускане ще помогне на учените да проучат ефекта на ГМ синап върху пчелите и другите опрашители.
Индия, която ще изпревари Китай през следващата година като най-населената страна в света, през 2010 г. блокира пускането на генетично модифицирана версия на патладжан след съпротивата на природозащитници и някои фермери.
Учените казват, че нарастващото население на Индия и намаляващата обработваема земя означават, че тя трябва да възприеме по-ефективни начини на земеделие, за да изхранва своите близо 1,4 милиарда души.