Шестима мъже от Русенско са арестувани при специализираната полицейска операция срещу разпространението на наркотици, която е организирана от вчера в цялата страна. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева. 
Задържаните мъже са на възраст между 29 и 35 години. У тях са открити различни количества и видове наркотични вещества – метамфетамин, марихуана, амфетамин и хероин.По случаите се води разследване. Един от арестуваните мъже е управлявал моторно превозно средство с положителна проба за наркотици.
Пред БТА заместник-директорът на русенската полиция комисар Явор Димитров коментира наскоро, че за първите близо 10 месеца от годината в Русенско са заловени девет кг марихуана, 513 броя растения канабис, около 600 грама метамфетамин и още толкова амфетамин, както и 235 таблетки екстази. При спецоперации са разкрити осем оранжерии за отглеждане на канабис. Арестувани са 60 души. От тях 40 са дилъри, а 20 - употребяващи наркотици. Сред задържаните няма непълнолетни.
По думите на Димитров метамфетаминът се търси най-много на "пазара" за наркотици в Русе. Той обясни, че на хероина все повече му пада цената, защото търсенето намалява. Грам от този вид наркотик струва около 60 лева, но може да се намери и за 50 лева. Марихуаната е около 20 лева за грам, като с това количество могат да бъдат свити две цигари. Цената на таблетка екстази варира - от пет до 25 лева, като зависи от това през колко "ръце" е минал наркотикът.
"Цената на метамфетамина - т.нар. "кристал", се покачва, тъй като търсенето е голямо". Ако допреди две години се е продавал между 50 и 60 лева за грам, сега започва от 80 лева и може да стигне до 100 лева.
По думите на комисаря амфетаминът се намира на цена между 20 и 30 лева за грам.