Скулпторката Вероника Райън бе обявена за носител на престижната британска награда “Търнър” за 2022 г. за работата й, с която отдава почит на т.нар. поколение Уиндръш и изследва пандемията от КОВИД-19, предадоха ДПА и АФП.
66-годишната британка, която е родена в отвъдморската територия Монсерат, получи отличието за „личния и поетичен начин, по който разширява езика на скулптурата“ чрез открити и обикновено забравени предмети и изработени материали.
Наградата “Търнър” е на стойност 25 000 британски лири. 
Певицата Холи Джонсън, придобила известност с групата “Frankie Goes To Hollywood”, връчи приза на церемония в Ливърпул.
Райън е отличена за два свои проекта. Единият е възложен от управата на Хакни, като задачата е да се направи първата постоянна скулптура в Обединеното кралство в чест на наследството и приноса на поколението Уиндръш. Това са хора, които пристигат от Карибите във Великобритания няколко години след Втората световна война, за да помогнат за възстановяването на нацията, изтощена от конфликта.
На улица в Хакни, североизточен Лондон, е поставено творението от мрамор и бронз на Райън. То се състои от три части, изобразяващи тропически плодове, които се отглеждат масово в Карибския регион, Северна и Южна Америка.
Вероника Райън е отличена и за новата си работа, наречена “Along A Spectrum”, която изследва възприятията, историята и личните разкази, а също и психологическото въздействие на пандемията от КОВИД-19.
Журито оцени високо "забележимата промяна" в използването на пространството, цвета и мащаба както в галерията, така и в публичните пространства.
Виктория Райън, която е родена през 1956 г. в Плимът, Монсерат, излагала е свои творби в целия свят. По-рано тази година тя получи Орден на Британската империя за заслуги към изкуството.
Останалите трима финалисти получиха по 10 000 британски долара.
Журито похвали и четиримата номинирани за техните "силни и разнообразни презентации".
Изложба с вход свободен в "Тейт Ливърпул" показва произведения на творците, като тя ще остане отворена за публиката до 19 март 2023 г. 
Тази година експозициите са в "Тейт Ливърпул" , за да бъде отбелязана 15-ата годишнина от връчването на отличието в града. 
Това е първата галерия извън Лондон, в която се провежда церемонията през 2007 г. Тогава целта е да се подпомогне кандидатурата на Ливърпул за Европейска столица на културата. 
Миналата година отличието спечели творческият колектив "Арей" от Белфаст, състоящ се от 11 творци.  
Наградата "Търнър" е учредена през 1984 г. Тя превърна в звезди Деймиън Хърст и Стив Маккуин, но често е критикувана, че отличава неразбираемо концептуално изкуство.
През 2019 г. всичките четирима финалисти бяха обявени за победители, след като отказаха да се състезават помежду си. През 2020 г. отличието не беше връчено заради пандемията от КОВИД-19.