Въпреки предизвикателствата има "голям потенциал" за разрешаване на кипърския проблем, каза специалният представител на ООН в Кипър Колин Стюарт след среща на лидерите на двете кипърски общности, съобщава "Сайпръс мейл".
Ръководителят на мироопазващите сили направи тази оценка по време на прием, който организира в двореца Лидра в буферната зона в Никозия снощи по случай края на годината. Събитието събра президента на международно признатата Република Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Ерсин Татар за първи път от седем месеца.
Медиите съобщиха, че двамата лидери са разговаряли около десет минути с участието на пратеника на ООН. Присъствали са и преговарящият на кипърската гръцка страна Менелаос Менелау и специалният представител на лидера на кипърските турци Ергюн Олгун. Сред обсъжданите въпроси е бил защитеният произход на сиренето халуми, съобщи кипърската радиотелевизионна корпорация Cybc.
След срещата двамата лидери се снимаха заедно и си стиснаха ръцете.
Това беше последвано от реч на Стюарт, в която той подчерта колко е важно диалогът да остане отворен въпреки разногласията и пречките. Той спомена и някои "постижения", които са сближили двете общности.
Стюарт оцени, че има голям потенциал за решение на кипърския проблем и въпреки предизвикателствата ООН в Кипър няма да намали усилията си да помогне на двете страни да постигнат обща позиция.
"Очакваме с нетърпение да продължим нашето сътрудничество през новата година и ще бъде още по-важно да поддържаме диалога отворен въпреки несъгласията и въпреки всички пречки, които може да съществуват", каза той.
Специалният пратеник на ООН изрази надежда, че двамата лидери ще се срещнат отново скоро. Стюарт отбеляза, че макар 2022 г. да е била година на предизвикателства, все пак има някои постижения. 
На приема присъстваха сътрудници на двамата лидери, членове на дипломатическия корпус, акредитирани в Кипър, членове на техническите комисии на двете общности, както и членове на гражданското общество от двете страни.
Кипър е разделен на две части от 1974 г., когато турската армия нахлу в северната част на острова като реакция на държавен преврат, целящ да присъедини Кипър към Гърция. През 1983 г. в северната част на острова бе провъзгласена Севернокипърска турска република, която остава непризната от международната общност с изключение на Турция.