По покана на държавния глава Румен Радев на държавно посещение у нас днес пристига президентът на Република Гърция Катерина Сакеларопулу, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
От 10:00 часа на пл. „Св. Ал. Невски“ Румен Радев ще посрещне Катерина Сакеларопулу с официална церемония. Президентът на Гърция ще отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин.  
От 10:30 часа на „Дондуков“ 2 двамата президенти ще проведат среща на „четири очи“, след което ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации на България и Гърция.  
В 11:45 часа по време на церемония в Гербовата зала държавният глава Румен Радев ще удостои гръцкия президент Катерина Сакеларопулу с орден „Стара планина“ с лента за нейните заслуги за развитието на двустранните отношения между България и Гърция.
След церемонията президентите Радев и Сакеларопулу ще направят съвместни изявления за медиите.  
Последващото задълбочаване на стратегическото партньорство в различни области като икономиката, енергетиката, културата и туризма, както и сътрудничеството между България и Гърция в Европейския съюз и региона на Югоизточна Европа, се очаква да бъдат сред акцентите по време на срещата на двамата президенти.
В рамките на посещението на държавния глава на Гърция у нас са предвидени срещи със служебния министър-председател Гълъб Донев и с председателя на Народното събрание Вежди Рашидов.
Катерина Сакеларопулу – биографична справка 
На 22 януари 2020 г. Катеринa Сакеларопулу е избрана за първата жена президент на Гърция от парламента с 261 гласа "за" от общо 300, като събира подкрепа, много по-широка от изискваното от конституцията на страната квалифицирано мнозинство от две трети. Тя встъпва в длъжност на 13 март 2020 г. 
Катеринa Сакеларопулу e родена на 30 май 1956 г. в Солун, Гърция. През 1978 г. завършва Юридическия факултет на Атинския университет. През 1989-1990 г. специализира конституционно и административно право в Сорбоната в Париж, Франция. През 1982 г. Катеринa Сакеларопулу става помощник съдия в Държавния съвет (върховния административен съд), от 1988 г. е младши съветник, а от 2000 г. - съветник. През 2015 г. тя е назначена за заместник-председател на съда, а през 2018 г. – за негов председател, ставайки първата жена на този пост. През 1985-1986 г. тя е генерален секретар на Асоциацията на съдиите на Държавния съвет, от 1993 г. до 1995 г. - неин президент, а от 2006 г. до 2008 г. - неин вицепрезидент. От 2013 г. до 2015 г. Катерина Сакеларопулу е член на дисциплинарната колегия на Министерството на външните работи на Гърция. През март 2015 г. тя оглавява Гръцкото общество за екологично право.
Катеринa Сакеларопулу е автор на статии в областта на конституционното и екологичното право, сред които за защита на околната среда, възобновяеми източници на енергия и градско планиране. (Информация на отдел „Справочна“, БТА)