Бившия президент на Гватемала Ото Перес Молина и неговата вицепрезидентка Роксана Балдети бяха признати вчера за виновни по обвинения в измама и заговор, предаде Асошиейтед прес.
Конкретните им присъди все още не са обявени. Двамата бяха оправдани по обвиненията в незаконно обогатяване. 
Перес Молина и Балдети подадоха оставка през 2015 г. и бяха задържани по обвинения в разрешаване и облагодетелстване от митническа схема за подкупи. Тя е позволявала на някои предприятия да избягват вносни мита в замяна на подкупи. 
Около 30 други лица, включително митнически служители и бизнесмени, са замесени в делото, което включва около 1 милион долара подкупи и 2 милиона долара пропуснати ползи за държавата. Някои от обвиняемите бяха оправдани.
Перес Молина, който управляваше от 2012 до 2015 г., продължава да отрича обвиненията. "Това е лъжа", заяви 72-годишният бивш президент по време на почивката в съдебното заседание.
Съдебното преследване на Перес Молина е връхна точка в усилията на Гватемала да се бори със системната корупция. Властите са подпомагани от антикорупционна мисия на ООН, която от 12 години оказва съдействие на Специалната прокуратура за борба с безнаказаността в разбиването на десетки престъпни мрежи.