Премиерът Хан Док-су заяви днес, че правителството е издало заповед стачкуващите шофьори на камиони, обслужващи нефтохимическата и стоманодобивната промишленост, да се върнат на работа. Стачката им продължава вече 15-и ден на фона на нарастващите смущения във веригите за доставки, съобщи Йонхап.
Заповедта беше одобрена на извънредно заседание на кабинета, председателствано от Хан, и това беше втората заповед за връщане на работа, след като миналата седмица правителството нареди на стачкуващите шофьори на камиони в циментовата промишленост да се върнат на работните си места.
Хан заяви, че стачката на шофьорите на камиони в цялата страна представлява значителна заплаха за икономиката."Продължителният неоправдан отказ от транспорт нанася сериозни вреди на нашата индустрия и икономика", заяви Хан на заседанието. "По-специално, смущенията в доставките на стомана и нефтохимически продукти вероятно ще се разширят до ключови отрасли като автомобилостроенето, корабостроенето и полупроводниците, разпространявайки се до цялостната криза на корейската икономика", добави той.