Германският канцлер Ангела Меркел определи положението на Кримския полуостров като "анексация" от Русия. Тя каза това пред депутати от консервативната й партия, съобщи парламентарен източник.

"Вече можем да говорим за анексация", заяви германската лидерка на съвещание на парламентарната група на ХДС/ХСС . Русия "задигна" Крим от Украйна, допълни тя. Не трябва да позволяваме това да продължава, категорична е Меркел, цитирана от същия източник.

Меркел, която в неделя каза на руския президент Владимир Путин, че планираният референдум в Крим е незаконен, потвърди, че трябва да се помогне на Украйна в тази криза. Не трябва да прекъсваме диалога с Москва, изтъкна обаче канцлерката.

Но европейските страни трябва да определят граници за Русия, включително чрез санкции, счита Меркел, която беше аплодирана от консервативните депутати. Сепаратистките власти в Крим направиха нова крачка за присъединяване към Русия, като приеха днес декларация за независимост. Москва веднага подкрепи декларацията, като заяви, че тя е "напълно законна".