Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски се е срещнал с президента на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Одил Рено- Басо. На срещата са били  обсъдени дейностите на Европейската банка за възстановяване и развитие в Северна Македония, както и възможността за подкрепа от ЕБВР чрез различни инвестиционни проекти в страната през предстоящия период, съобщават от правителствената пресслужба в Скопие.
Акцент на срещата е била  енергийната криза. Премиерът Ковачевски е информирал Рено-Басо, че отговорното поведение в условията на енергийна криза е ключово за правителството на Република Северна Македония и е подчертал, че правителството работи активно за защита на местната икономика и финансовото състояние на гражданите.
 „Внимателно следим развитието на събитията и разработваме подходящи сценарии за възможни изходи. Бюджетът е ликвиден и ние реагираме с бюджетните средства, за да преодолеем кризисни ситуации. Имаме и инструменти, които можем да активираме, за да се адаптираме към по-големи трусове на пазара", е заявил Ковачевски, информирайки за мерките, които Северна Македония предприема за справяне с енергийната криза - освобождаване от ДДС на електроенергията за домакинствата, по-ниски разходи за производство на електроенергия от електроцентралите, финансова подкрепа за уязвими категории граждани, както и пряко финансово подпомагане на местни държавни компании с цел осигуряване на вътрешно производство на електроенергия.
 На срещата е била обсъдена и подкрепата на ЕБВР в следващия период, както и процеса на интеграция в ЕС.
 Европейската банка за възстановяване и развитие работи в Република Северна Македония от 1993 година. До момента ЕБВР е одобрила 167 проекта на стойност 2,504 млн. евро, като 86% от средствата са предназначени за проекти в публичния сектор, а останалите са проекти в частния сектор.