Броят на студентите в Египет се очаква да достигне 5,6 милиона през 2032 година, заяви министърът на висшето образование и научните изследвания Айман Ашур, цитиран от онлайн изданието на списание "Иджипт тудей". В момента обучаващите се в университет са 3,4 милиона.
При сегашните нива на раждаемост египетското население ще наброява 160 милиона души през 2050 година и предвид факта, че 45 процента от него са младежи, ще са необходими 83 нови университета наред със съществуващите 45 висши учебни заведения, посочи Ашур. По думите му целта на правителството e до 2032 година близо половината от младежите да получават университетско образование. 
През юли т.г. кабинетът прие указ за основаването на шест нови технологични висши учебни заведения в региона на делата на Нил и в Горен Египет. Указът позволява установяването на партньорства с чуждестранни университети. 
Населението на северноафриканската държава вече надхвърля 104 милиона. През ноември Централната агенция за обществена мобилизация и статистика обяви увеличение с 115 хиляди души за 28 дни.