Заместник-министър на външните работи на Полша се оплака, че Берлин не е отговорил на официалната дипломатическа нота, връчена от Полша, в която се настоява Германия да изплаща репарации за Втората световна война.
В началото на октомври Полша връчи нотата, в която се излагат исканията на страната Германия да изплаща репарации за щетите, причинени по време на Втората световна война.
Според полски доклад щетите, причинени от германската агресия по време на Втората световна война, възлизат на 1,3 трилиона евро.
На посещението си в Берлин Аркадиуш Муларчик, който оглави комитета, изготвил доклада, и който наскоро беше назначен за заместник-министър на външните работи по европейските и германските отношения, заяви, че "до днес полското правителство не е получило отговор на дипломатическата нота".
"На срещите ще попитам дали отговорът на нотата на полското правителство ще дойде или не", продължи заместник-министърът, визирайки срещите, които му предстоят с германски политици.
"Разбира се, последващите ни действия ще зависят от това дали отговорът ще пристигне", добави той.
Муларчик каза, че докладът за военните щети, чийто оригинал е на полски, скоро ще бъде издаден на немски и ще бъде изпратен на висши германски политици в края на 2022 г. или началото на 2023 г. Докладът вече е преведен на английски език.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с полската агенция ПАП)