Правителството на Гана призова притежателите на облигации да подкрепят стремежа към възстановяване, стабилност и растеж на икономиката, като доброволно вземат участие в програмата за обмен на вътрешния дълг на страната, предаде за БТА ганайската агенция ГНА.  
Министърът на финансите Кен Офори-Ата обеща, че благодарение на решението на правителството инвестициите на притежателите на облигации ще бъдат запазени, след като отправи този призив при стартирането в Акра на програмата за преструктуриране на вътрешния дълг на Гана.
Правителството покани отговарящите на условията титуляри на облигации по вътрешния дълг на Гана да обменят приблизително 137,3 млрд. ганайски седи за пакет от нови облигации, издадени от страната.  
Лихвите по новите облигации няма да бъдат начислявани до 2024 г., като тогава ще бъде начислена 5% лихва, която ще нарасне до 10% през 2025 година. Първото лихвено плащане по всяка облигация ще бъде извършено на 30 юни 2024 година. 
Преструктурирането на дълга се наложи, тъй като държавният дълг достигна непоносимо високо ниво, а правителството бе изложено на риска да не изпълни задълженията си по вътрешния дълг от около 137 млрд. ганайски сети.  
Обслужването на дълга на Гана понастоящем поглъща повече от половината от общите държавни приходи и около 70% от данъчните приходи, а общият размер на публичния дълг, включително този на държавните предприятия, надхвърля 100% от брутния вътрешен продукт (БВП).  
Според Офори-Ата целта на преструктурирането на дълга е Гана да поеме по пътя на устойчивото развитие - път на фискална отговорност, икономическа стабилност и растеж, които наистина ще доведат до подобряване на живота на хората и на всички икономически субекти в страната, включително инвеститорите.  
Той заяви, че правителството е предприело редица мерки за възстановяване и поддържане устойчивостта на дълга, но отбеляза, че подобен ход налага "активното участие на всички ключови икономически субекти".  
"Обещаваме ви, че правителството ще предприеме всички адекватни мерки, за да гарантира платежоспособността на финансовите институции, участващи в обмена на вътрешния дълг", заяви той.  
Банките, пенсионните фондове, застрахователните компании и управляващите фондове ще бъдат подкрепени, за да бъде гарантирана платежоспособността им към техните клиенти с помощта на целенасочени регулаторни мерки и Фонда за финансова стабилност.  
Той изрази увереност, че програмата за преструктуриране на дълга, заедно с мерките за съкращаване на разходите и политиките, които ще бъдат приложени в рамките на програмата за подпомагане от Международния валутен фонд, ще насочат икономиката на Гана към стабилност. 
Понастоящем Гана преживява икономически трудности, предизвикани от неблагоприятните последици от пандемията от ковид, нарастващите цени на храните в световен мащаб, повишаващите се цени на суровия петрол и енергията, както и от войната на Русия срещу Украйна, които се отразяват и на финансовия сектор.
Гана преговаря с МВФ за отпускане на помощ в размер на три милиарда долара.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с ганайската агенция ГНА)