Започна официална мисия на Международния валутен фонд (МВФ) в Черна гора, насочена към събиране на данни, необходими за анализ и оценка на цялостната икономическа ситуация в страната, предаде черногорската агенция МИНА.
Началото бе отбелязано със срещата на управителя на Централната банка на Черна гора Радое Жугич с алтернативния изпълнителен директор на белгийско-холандския регион  към МВФ Люк Дрес и ръководителя на мисията на МВФ в Черна гора Шрикант Сешадри.
Представяйки ключовите тенденции, характеризиращи банковия сектор на Черна гора пред представителите на МВФ, Зугич каза, че банките са стабилни, ликвидни и адекватно капитализирани, което се вижда от коефициента на платежоспособност, който възлиза на 18,43% на системно ниво, почти два пъти над законовия минимум.
По време на мисията служителите на МВФ ще проведат срещи с представители на Централната банка на Черна гора за събиране на данни за състоянието на банковия сектор, текущите мерки на паричната политика, както и перспективите и прогнозите за следващия период.
 (Тази информация се разпространява от БТА по договор с черногорската агенция МИНА)